Siirry suoraan sisältöön

Mitä voisi leipoa vähistä aineksista?

Mitä voisi leipoa?

Joskus tekee mieli leipoa, mutta jääkaapista puuttuu voi tai muita leivonnaisten kannalta olennaisia aineksia. Joskus taas vieraaksi on tulossa henkilö, jolla on useita ruokarajoitteita, eikä esimerkiksi voita tai munaa saa leivontaan käyttää. Mitä voisi leipoa, kun käytössä on rajallinen valikoima aineksia? Onneksi silloinkin leivonnaisvalikoimaa ja herkullisia ohjeita löytyy runsaasti ja pöytään saadaan herkkuja jokaiseen makuun!

Mitä voisi leipoa ilman voita tai munaa?

Monet ruokareseptit sisältävät kananmunaa tai voita. Molemmat ovat kuitenkin korvattavissa, vaikka alkuun ilman voita tai kananmunaa olevia reseptejä saattaa olla hankala löytää. Helppo leivonnainen, jonka voi tehdä ilman kananmunaa on esimerkiksi mutakakku. Vaikka kananmuna onkin leivonnaisissa erinomainen aine, voidaan muna jättää vain pois monista resepteistä. Esimerkiksi suolaiset leivonnaiset, kuten sämpylät, leivät ja hiivataikinapullat voit tehdä huoletta ilman kananmunaakin. Joissakin resepteissä kananmunan voit korvata esimerkiksi banaanilla tai jogurtilla.

Myös voi kuuluu olennaisena osana leivontaan, mutta sitäkin ilman pärjää. Helpoin voi on korvata silloin, kun se tulisi leivonnaiseen sulatettuna. Valmista tällöin leivonnainen ilman voita korvaamalla se öljyllä. Öljy sopii hyvin esimerkiksi erilaisiin taikinoihin. Öljyistä rypsiöljy on maultaan neutraalein, joten sen käyttö on kaikkein varmin vaihtoehto. Myös kokonaan ilman voita olevia reseptejä löytyy muutamia, valmista esimerkiksi maukas marenki tai raakakakkuja.

Nopeat ja luovat leivonnaiset

Kun käytössä on vähän aineksia tai rajallisesti aikaa, on syytä viritellä omaa luovuuttaan. Hätävaraksi kannattaa opetella tekemään mukikakku, johon voi soveltaa luovasti juuri silloin kotoa löytyviä aineksia. Ne ovat yksinkertaisia, mutta herkullisia ja sopivat hyvin yllätysvieraiden varalle. Mukikakku tehdään nimensä mukaisesti mukiin ja kypsennetään mikrossa. Kruunaa kakku esimerkiksi marjoilla, suklaalla tai hedelmillä, mikäli niitä sattuu kotoasi löytymään.

Avainsanat: