Siirry suoraan sisältöön

Helppo leivonnainen ilman voita

Leivonnaisia ilman voita

Voi kuuluu olennaisena osana leivontaan ja se löytyy lähes jokaisesta reseptistä. Kaikki eivät kuitenkaan halua käyttää voita leivonnassa syystä tai toisesta, ja joskus voi tuntua turhauttavalta löytää edes muutama resepti käytettäväksi, joissa ei ole voita käytetty. Voi voidaan kuitenkin korvata joissakin resepteissä huoletta. Tässä artikkelissa neuvomme sinulle, miten leivonnainen ilman voita valmistuu helposti, ja jaamme muutaman herkullisen reseptin, joista pidämme myös itse.

Kuinka leivonnainen ilman voita valmistuu?

Löysitkö jonkin herkulliselta vaikuttavan reseptin, mutta ohjeessa on käytetty voita? Hätä ei ole tämän näköinen, sillä voi voidaan joissakin tapauksissa korvata esimerkiksi öljyllä. Helpot leivonnaiset ilman voita valmistuvat siis siten, että korvaat reseptissä käytetyn juoksevan voin tai margariinin yhtä suurella määrällä öljyä. Voi voidaan siis korvata öljyllä siinä tapauksessa, että sitä on reseptissä käytetty sulatettuna.

Jos resepti vaatii voin vatkaamisen esimerkiksi sokerin kanssa, ei sitä voida korvata öljyllä. Tällöin resepti kärsii ja leivonnaisesta ei tule kuohkea. Jos öljy ei tunnu omalta vaihtoehdolta, voi osan öljystä vaihtaa esimerkiksi hedelmäsoseeseen. Hyvä vaihtoehto on käyttää omenasosetta voin sekä öljyn tilalla. Koko voimäärää ei välttämättä kannatta vaihtaa omenasoseeseen, vaan voit korvata siitä esimerkiksi yhden kolmasosan.

Helpot leivonnaiset ilman voita

Se, mikä kenenkin mielestä on paras leivonnainen ilman voita, on täysin makuasia. Me kuitenkin haluamme esitellä sinulle muutaman luottoreseptin, jotka eivät petä. Ensimmäisenä tulee marenki, jonka reseptiä voi tuunata tarpeen mukaan suuntaan jos toiseen. Perusresepti sisältää kaksi kananmunanvalkuaista ja desin sokeria. Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja sokeri lisätään vatkauksen aikana seoksen joukkoon. Marenkeja paistetaan 125 asteisessa uunissa noin tunnin.

Toinen perinteisempi leivonnainen ilman voita on perinteinen pannukakku. Korvaa taikinassa voi rypsiöljyllä ja lisää taikinaan vaikka omia suosikkimarjojasi. Suolaiseksi herkuksi sama resepti taipuu, kun taikinaan lisää esimerkiksi tonnikalaa ja kirsikkatomaatteja. Toinen suolainen vaihtoehto on lisätä esimerkiksi kinkkusuikaleita ja paprikaa.

Uunissa paistuvat leivonnaiset

Monet ilman voita valmistettavat leivonnaiset paistuvat rauhassa uunissa, minkä aikana saa puuhailla kaikkea muuta. Esimerkiksi lautapelit sujuvat sillä välin, kun leivonnaiset laittaa uuniin, kunhan muistaa laittaa munakellon päälle. Yksi suosikkiresepteistämme on ehdottomasti suklaamuffinssit. Monet muffinssireseptit voidaan tehdä öljyn kanssa, tai halutessaan resepteissä käytetyn voin voi korvata omenasoseella. Me kuitenkin suosimme öljyä leivonnassa, sillä se tuo oman makunsa leivonnaisiin.

Reseptiin kuuluu neljä munaa, kaksi desiä sokeria, neljä desiä vehnäjauhoja, desi kaakaojauhetta, teelusikka vaniljasokeria, kaksi teelusikallista leivinjauhetta, kaksi desiä öljyä ja 100 grammaa suklaata. Sokeri ja munat vatkataan, jonka jälkeen lisätään kuivat aineet vuorotellen öljyn kanssa. Mukaan lisätään rouhittu suklaa, ja muffineja paistetaan 20 minuuttia 200 asteessa. Jos haluat kokeilla muita suklaisia reseptejä, myös kaakaokaurakeksit toimivat hyvin ilman voita.

Paras leivonnainen ilman voita ja munia

Munaton leivonnainen ilman voita kuulostaa varmasti mauttomalta, mutta näin ei ole. Säästimme nimittäin parhaan reseptin viimeiseksi. Kyseessä on kakku, johon ei tule ollenkaan voita, munia tai maitoa. Resepti on myös vegaaninen, joten se sopii lähes kaikille. Kakkua varten tarvitset 4 desiä vettä, desin öljyä, teelusikallisen vaniljasokeria, noin seitsemän desiä jauhoja, kaksi teelusikallista leivinjauhetta ja kaksi desiä sokeria.

Halutessasi voit lisätä joukkoon vielä 4 ruokalusikallista kaakaojauhetta. Kuivat aineet sekä vaniljasokeri yhdistetään yhdessä isossa kulhossa. Tämän jälkeen veden ja öljyn seos kaadetaan joukkoon. Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

Kakkua paistetaan 180 asteessa noin 40 minuuttia. Kun kakku on jäähtynyt, voit koristella sen tomusokerilla. Tästä ei leivonnainen ilman voita ja munia parane. Kyseessä on resepti, joka ei taatusti petä, joten se kannattaa hyödyntää esimerkiksi juhlien järjestämisessä. Sen avulla yllätät myös vegaanit vieraat sekä ne, joiden ruokavalioon ei kuulu voi tai munat.